..:: Welcome ::..
یکی از مهم ترین وظایف شیعیان در دوران غیبت دعا برای تعجیل فرج است. از تمام دوستان عزیز تقاضا می شود که مقاله ی زیر را خوانده تا با این فریضه ی مهم بیش تر آشنا شوند و تأثیر دعا در ظهور حضرت مهدی را دریابند. نظر دادن درباره ی این مقاله را فراموش نکنید. دعا برای تعجیل فرج مقدمه: چرا باید برای تعجیل فرج دعا کنیم؟ یکی از مهمترین و واجبترین مسائل از نظر عقل و شرع، ادا کردن حق کسی است که بر عهدهی ما حقی داشته و همچنین پاداش دادن به کسی است که به ما احسان و نیکی کرده باشد. پیامبر اکرم (ص) دربارهی ادای این حق میفرماید: «هرکه نسبت به شما کار نیکی انجام داد، به او پاداش دهید، اگر نمیتوانستید، برای او دعا کنید تا اطمینان یابید که کار نیک آن شخص را جبران نمودهاید.(1) بدیهی است حضرت مهدی (عج) از تمام مردم حقش بر گردن ما بیشتر است و نیکی و احسان آن بزرگوار از تمام افراد بیشتر شامل حال ما میشود. چرا که او رحمة للعالمین است؛ روزی به دست آن حضرت جاری میشود؛ زمین به واسطهی او بر محورش میچرخد و هستی ما به خاطر هستی اوست. بنابراین وظیفهی ماست که حقوق آن جناب را ادا نموده و برای تعجیل در فرجش دعا کنیم. دعا کردن برای تعجیل فرج، یکی از حقوق آن حضرت بوده و رضایت و خشنودی خداوند متعال، پیامبر اکرم، و ائمهی هدی را به همراه خواهد داشت.
آیا دعا تأثیری بر اوامر دارد؟ در تعالیم پیشوایان دین، دعا سلاح پیامبران، سپر و سلاح مؤمن، مغز همهی عبادتها، و حلقهی ارتباط خالق و مخلوق معرفی شده است. اول مظلوم عالم حضرت امیرالمؤمنین (ع) میفرماید: دعا سپر مؤمن است و هرگاه بسیار دری را کوبیدی به روی تو باز میشود.(2) امام باقر (ع) نیز دربارهی اصرار و پافشاری بر دعا میفرماید: به خدا سوگند هیچ بندهای به درگاه خدا اصرار نورزد جز این که خداوند دعایش را مستجاب کند.(3) خداوند به وسیلهی دعا گرهها را گشوده و مشکلات را بر طرف میکند. امام صادق (ع) دربارهی تأثیر دعا بر امور میفرماید: دعا از نیزهی تیز نافذتر است.(4) دعا تقدیرها را نیز تغییر میدهد. یعنی ممکن است چیزی از جانب خدا مقدّر شده باشد اما خداوند به خاطر دعای افراد، آن را برگردانده و به بداء(5) تبدیل میکند. از امام کاظم (ع) نقل شده که فرمود: همانا دعا آنچه را که مقدر شده و آنچه را که مقدر نشده بر میگرداند... .(6)
دعا چه نقشی در تعجیل فرج دارد؟ معمولاً مردم در هنگام مشکلات و گرفتاریها، رو به سوی درگاه الهی کرده و برای گره گشایی و حل مشکلات خود دعا میکنند. نکتهی قابل توجه این است که ما بیشتر در حوائج فردی به دعا اصرار میورزیم و تا رسیدن به حاجت خود دست از دعا برنمیداریم، اما به مسئلهی مهم دعا برای تعجیل فرج آنگونه که شایسته است اهتمام نمیورزیم. به راستی کدامین گرفتاری بزرگتر از گرفتاری و مشکل غیبت است؟ و کدامین درد و غم سوزانندهتر از هجران محبوب است؟ آیا شایسته نیست مؤمنین و محبین اهل بیت، با تمام وجود به امر مهم دعا برای تعجیل فرج همت گمارند؟ دعا برای تعجیل فرج بسیار مورد تأکید و توجه ائمهی معصوم، و امام عصر (عج) است. اهمیت این دعا به گونهای است که حضرت مهدی (عج) در توقیعی که به اسحاق بن یعقوب فرستادهاند، فرمودهاند: «و بسیار دعا کنید برای تعجیل فرج، زیرا که آن فرج شماست.»(7) اصرار و پافشاری بر دعا برای تعجیل فرج، باعث میشود تا حضرت مهدی زودتر ظهور نمایند و سعادت دیدار آن حضرت سریعتر نصیبمان شود. امام صادق (ع) دربارهی نقش دعا در تعجیل فرج و برای تشویق شیعیان به این امر حیاتی و مهم فرمودند: «... وقتی عذاب و سختی بر بنی اسرائیل طولانی شد، چهل روز به درگاه خدا گریه و ناله کردند. خداوند متعال به موسی و هارون وحی فرمود که آنها را از فرعون خلاص نمایند. پس صد و هفتاد سال را از آنها برداشت.» امام صادق (ع) در ادامهی فرمایش خود فرمودند: همچنین شما (شیعیان)؛ اگر (گریه و دعا کردن برای تعجیل فرج) انجام دهید هر آینه خداوند بر ما فرج خواهد داد و اگر انجام ندهید (و دست روی دست بگذارید و بی تفاوت بمانید) این امر به نهایت خود میرسد.(8) بنابراین ظهور مولای ما حضرت صاحب الزمان از امور بدائیه بوده و قابل تقدیم و تأخیر است. یعنی اگر ما برای تعجیل در ظهور و فرج حضرت مهدی دعا کنیم و بر این امر مهم همت گماریم، خداوند ظهور حضرت را نزدیک مینماید؛ اما اگر کوتاهی کرده و بیتفاوت بمانیم این امر به نهایت خود ـ که تنها خدا از آن آگاه است ـ میرسد. پس دوستان عزیز! حالا که فهمیدیم با دعا کردن برای تعجیل فرج، خداوند _ انشاء الله _ ظهور را نزدیک می فرماید ؛ پس بیایید همگی این عمل بسیار مهم را انجام دهیم و (همانند قوم بنی اسرائیل که با گریه و زاری و ناله ظهور حضرت موسی را خواستار شدند) ؛ ما هم با ندبه و ناله در صبح آدینه، و گریه و زاری در تمام اوقات از خداوند تعجیل در فرج امام زمانمان را بخواهیم تا خداوند _ ان شاء الله _ ظهورش را نزدیک فرماید. پی نوشتها: 1. مکیال المکارم، ج1، ص76 2. اصول کافی: کتاب دعا، باب دعا سلاح مؤمن 3. اصول کافی: کتاب دعا، باب اصرار بر دعا 4. اصول کافی: کتاب دعا، باب دعا سلاح مؤمن 5. منظور از بداء آن است که خداوند چیزی را تقدیر کند، و سپس خلاف آن را مقدر نماید. و این از نظر عقل ممکن و از نظر نقل واقع شده است. (مکیال المکارم) 6. اصول کافی: کتاب دعا، باب دعا بلا و قضا را دفع میکند 7. مکیال المکارم، ج 1، بخش 4، حرف «ف» 8. مکیال المکارم، ج 1، بخش 5 ، ص 428
Design By : MeysaM |